Orvelte Open Dag

Op  woensdag 10 april had Orvelte haar authentieke boerderijdeuren geopend voor diverse toeristische organisaties uit de regio. Op uitnodiging van Stichting Coöperatief Orvelte en in samenwerking met het Toeristen Informatiepunt Orvelte werd er in de ochtend en in de middag een rondleiding georganiseerd langs meer dan 10 verschillende locaties.

De rondleiding werd begeleid door geboren Orvelter Ingrid Dolfing. Zij vertelde verschillende verhalen en anekdotes over Orvelte.

Het verhaal over het Oelnbret, het Uilenbord, werd verteld. Het fungeerde niet primair als in- en uitvlieggat voor de uilen, zoals sommige aanwezigen dachten. Deze driehoekige houten borden dienden namelijk voornamelijk als ventilatiegat voor het op zolder liggend hooi. Er werd een verhaal verteld over het belangrijkste deel van de boerderij voor de vrouw: het stookhok. Hier gebeurde klaarblijkelijk meer dan alleen het wassen in de wasketel of het bereiden van het slachtvlees.

Het mysterie waarom een bedstee zo klein was werd ontraadseld.  Kniepertjes en rolletjes werden geproefd. En ook hier werd wederom een verhaal verteld. Dit keer door de bakkers. De stalraampjes werden geteld. Hoe meer raampjes, hoe rijker de boer.  Er werden heerlijke bananenpannenkoeken gebakken door de altijd enthousiaste Professor Pannenkoek. Jan Jans en de kinderen kregen tijdens de rondleiding een eigen podium.

In het Bier- en boekmuseum kon er, naast het drinken van een biertje, een grote collectie van bier gerelateerde items bewonderd worden. En bij ZooBizar werden de meestal vriendelijke dierlijke inwoners geaaid. Passie werd gevoeld in het vrachtwagenmuseum door het verhaal over de meer dan 1000 miniatuurvrachtwagens.

Wat een waardevol en leerzaam dorp is Orvelte toch.