Kennismaking met schaapherder Neils Tiktak

Ik kom uit een creatief Gronings gezin. Mijn vader was fotograaf, cameraman en documentairemaker, wat mijn interesse voor beeld en creatie heeft aangewakkerd. Ook was ik van jongs af aan altijd buiten. Ik hield als kind al van de natuur, boomhutten bouwen, je kent het wel. Mijn liefde voor de natuur en creativiteit was daar al aanwezig.

Na mijn studie Industrieel Product Ontwerpen heb ik een korte tijd bij mijn vader gewerkt in Beetsterzwaag. Vervolgens besloot ik mijn passie voor de natuur te volgen en ging ik Bos- en Natuurbeheer studeren aan de Wageningen Universiteit. Ik woonde daar in een hele fijne woongroep. Om de studiekosten te dekken, begon ik mijn eigen ontwerpbureau. Het bureau begon zo goed te lopen dat ik uiteindelijk twee werknemers in dienst kreeg en we naar Rotterdam verhuisden. We hadden ons kantoor in de Van Nelle Ontwerpfabriek. Dat was een prachtige tijd. Mijn cappuccino en croissant stonden klaar bij binnenkomst. Ik genoot enorm van het stadse leven, de cultuur, de culinaire hoogstandjes en de festivals.

Overstap naar het herdersleven

Na mijn fijne tijd in Rotterdam besloot ik een nieuwe uitdaging aan te gaan als schaapherder in Limburg. Het herdersleven is een “way of life” wat me destijds aantrok vanwege de verbinding met de natuur en de dieren. Eind 2016 werd ik gevraagd om de herder te worden van de schaapskudde in Orvelte. Ik werk hier nu dus zeven jaar, en ik moet eerlijk zeggen: dat voel je wel, zowel fysiek als mentaal.

Het beheer van schapen is complex en vereist specifieke kennis en vaardigheden. Samen met mijn team, bestaande uit BBL-medewerkers Robin en Tessa, en een klein aantal toegewijde vrijwilligers, werken we aan diverse (natuur)projecten. We gebruiken oude rassen zoals de Schoonebeeker en het Drentse Heideschaap om de biodiversiteit te behouden en de lokale natuur te ondersteunen. Het Drentse Heideschaap is bijzonder robuust en uitstekend aangepast aan de schrale gronden.

Visie en toekomst

Onze visie is om het herdersleven zo duurzaam en ethisch mogelijk te maken, waarbij onze ecologische footprint neutraal is. Dit betekent bijvoorbeeld dat het medicijngebruik nagenoeg nihil is. Zelfs de lammeren ontwormen we niet. Daarom hoeden we als herder de schapen in denkbeeldige vakken. Dit doen we zodat ze telkens een vers en schoon graasgebied hebben, waardoor de wormdruk laag blijft. Ook laten we op deze manier de natuurflora en fauna met rust, zodat roset- en kruidachtige planten kunnen groeien en zaad kunnen zetten. Schapen houden namelijk net zoals mensen nou eenmaal van bloemetjes.

Als globale vuistregel mogen schapen maximaal twee weken op één plek grazen, waarna het gebied drie maanden moet rusten om zich te herstellen. De meest kansrijke gebieden laten we in het voorjaar begrazen, waarbij timing cruciaal is. Schapen helpen ook bij de voortplanting van planten en het struikgewas. Enerzijds doordat zaadjes in hun vacht blijven hangen en beter kunnen ontkiemen. Anderzijds omdat ze ‘gouden voetjes’ hebben. Schapen hebben namelijk, in tegenstelling tot koeien en paarden, kleinere hoeven die zaadjes beter helpen ontkiemen.

Professioneel team

We werken momenteel aan het ontwikkelen van een professioneel team. Robin en Tessa, beide hardwerkende dames, helpen mij elke dag om samen onze visie uit te dragen. Met elkaar zijn we zorgzaam voor mens, dier en omgeving. Met elkaar willen we vooruitstrevend zijn. Zodat we ondanks de zwaarte van ons beroep en de lage financiële beloning wel stralende ogen krijgen tijdens onze werkzaamheden.

Kom langs!

Kom langs en maak deel uit van ons verhaal, waar de liefde voor de natuur en het behoud van tradities samenkomen in een unieke en betekenisvolle ervaring. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen bij onze schaapskooi in het altijd mooie Orvelte!