Eliz en Arwald: Het Hart van de Ambachten in Orvelte

“Ze wilden de ambachten wegdoen.” Dat was niet de bedoeling, dachten Eliz Klis en Arwald Slagman een jaar geleden toen ze hoorden dat het oude ambachtenterrein zou verdwijnen uit het decor van Orvelte. “Ons dorp, dat bekend staat om zijn oude ambachten, moet dit terrein juist centraal zetten.”

 

 

Nu, een jaar later, woont Eliz met haar man Jeroen en hun kinderen in een boerderij vooraan het ambachtenterrein. Samen met Arwald beheert zij het ambachtenterrein achter hun boerderij, waar ze mensen een unieke beleving bieden door middel van rondleidingen en demonstraties. Beleef het verleden in het heden.

 

 

Er is een houtzagerij, een klompenmakerij en een smederij. Ook is er een vuurplaats gerealiseerd. De boerderij is opgeknapt en de ambachtschuren zijn weer functioneel. De passie straalt van Eliz af zodra ze vertelt over hun missie, het afgelopen jaar en hoe belangrijk ze het vindt dat deze ambachten zichtbaar blijven.

 

 

Op 1 juni was de stilzwijgende opening van het ambachtenterrein. Om deze opening mogelijk te maken, moesten Eliz en Arwald hard werken, naast hun huidige banen. Er waren wat tegenvallers, zoals een lekke blaasbalg en een kapotte zaagmachine. Het is niet eenvoudig om nieuwe onderdelen te vinden voor gereedschappen uit de jaren 1800. Voor de lekke blaasbalg vond Arwald een creatieve oplossing: hij kocht een salontafel gemaakt van een blaasbalg op Marktplaats, zaagde de pootjes eraf en de nieuwe balg “blaast weer als een malle.”

 

 

Toen ze vorig jaar begonnen met hun droom, waren ze idealistisch. Dat was nodig om vooruitgang te boeken. Nu, een jaar later, zijn ze realistischer en zien ze dat ze stap voor stap, ook financieel, moeten bouwen aan hun missie.

 

 

De eerste groepsarrangementen zijn al geboekt en de eerste groepen zijn al langs geweest. Dit maakt het werk echt leuk. Arwald geeft rondleidingen en workshops, terwijl Eliz als gastvrouw veel achter de schermen regelt.

 

 

Ze zijn gestart met arrangementen voor kinderfeestjes, waarbij ze natuur en ambachten samenbrengen. Denk aan klompen schilderen, broodjes roosteren op het kampvuur en speurtochten door de natuur. In de weekenden en tijdens de vakanties zijn er rondleidingen, zowel over het ambachtenterrein als door het hele dorp.

 

 

In de nabije toekomst willen ze een klein museum en een shop openen. Stap voor stap kijken ze verder wat passend is om het decor van Orvelte prachtig aan te kleden.