Vijfde editie Oerfestival

Op zondag 8 september vond de vijfde editie van het Oerfestival in Orvelte plaats. De eerste editie, zeven jaar geleden georganiseerd door Ingrid Dolfing in samenwerking met Regina Eefsting van het Melkfabriekje, had als doel een kleinschalige, gemoedelijke streekmarkt te creëren met vermaak voor jonge bezoekers.

Ook deze vijfde editie, gehouden op een prachtige nazomerdag, werd opnieuw georganiseerd door Ingrid Dolfing. Dit keer werkte ze samen met Hillie Wassen en Sjoerd Dijkhuizen van de Orvelterpoort, waarbij bijna een jaar aan voorbereiding voorafging.

Op het weiland bij het Melkfabriekje konden bezoekers genieten van een gezellige streekmarkt waar onder andere knapperig brood, verrukkelijke wijn, vers fruit en groenten en prachtige wolproducten werden aangeboden. Een harpiste zorgde voor een sfeervolle muzikale omlijsting, terwijl de markt druk werd bezocht.

In eerdere jaren konden kinderen zich vermaken met een patatlijn en een smoothiefiets. Dit jaar maakten ze zelf aardappelstempels. Met kwastjes verfden ze de stempels en drukten die op papier, wat voor veel blije gezichten zorgde.

Op de Brink vond een informatieve markt plaats met zes kramen, waar de bijenvereniging aanwezig was en verschillende ambachten werden getoond. Bezoekers konden oerboeken kopen en de Stichting Archeologische Streek was, net als voorgaande jaren, vertegenwoordigd. Een accordeongroep zorgde in dit deel van Orvelte voor muzikaal vermaak.

Kinderen konden zich laten schminken en kregen een gratis ballon. Daarnaast was er een grote knuffelbak van Beilen, twaalf meter lang en vier meter breed, waar kinderen dieren konden aaien. Veel ouders zagen hun kinderen helemaal tot rust komen tussen de konijnen en kippen.

Er waren ook activiteiten zoals stenen kraken voor jong en oud, en er werd volop gebruikgemaakt van een vier meter lange sjoelbak. Kinderen konden bovendien hun eigen springtouw maken bij het touwslaan. Kortom, er was volop vermaak voor jong en oud.

Twee keer werd er op de Brink een modeshow opgevoerd door het Volk van Grada. Door een tekort aan deelnemers stapte Ingrid Dolfing zelf de catwalk op. Bij elk oerkledingstuk werd een verhaal verteld, waardoor Ingrid voor even de rol van organisator inruilde voor die van ouderwetse schooljuf.

Voor de organisatie was het Oerfestival ook dit jaar weer een groot succes.