Het Blaaskapellenfestival in Orvelte

Op zondag 23 juni hoor je in Orvelte de vrolijke klanken van trompetten, klarinetten, trombones en verschillende soorten hoorns. Er wordt namelijk deze zondag het allereerste Blaaskapellenfestival in Orvelte georganiseerd door de Commissie Blaaskapellen van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).

Vanaf 13.30 uur tot 16.30 uur zullen er in Orvelte vier verschillende blaaskapellen op verschillende locaties hun gezellige en opzwepende klanken ten gehore brengen.

Er komen drie blaaskapellen uit het Noorden van Nederland:

• De Stroomdalkapel (Vries)

• De RÖHR-kapel (Ruinen)

• De Postjagers (Groningen)

Het vierde kapel is hét promotiekapel van de KNMO: “Die Jungen Bläser”. Dit is het Nationaal Jeugd Blaaskapel. Zij hebben als doel om de blaaskapellenmuziek in Nederland te promoten. Ze promoten echter niet alleen de muziek zelf, maar ze streven er ook naar om meer jeugd deze prachtige muziek te laten spelen.

Ben Raterink, secretaris van de Commissie Blaaskapellen, droomt al jaren van een Blaaskapellenfestival in Orvelte. “We zijn eigenlijk alleen maar stoelen nodig hier in dit gemoedelijke sfeervolle dorp”, zegt Ben met stralende ogen. “Het decor waar we in mogen spelen is toch prachtig? Ook is er op elke locatie waar een blaaskapel speelt horeca aanwezig. Dus Orvelte is de perfecte locatie”.

Naast dat de “diehard fans” van de blaaskapellenmuziek welkom zijn, hoopt Ben stiekem ook op nieuwe, eventueel jonge, geïnteresseerde blaasmuzikanten. “Nieuwe muziekliefhebbers en eventueel nieuwe (jonge) leden voor onze blaaskapellen zijn meer dan welkom”.

Er zijn in de drie noordelijke provincies van Nederland momenteel 12 blaaskapellen. “Maar ga je richting Twente en de Achterhoek? Dan kom je er veel meer tegen. De dorpen zijn daar gewoon beter in het behouden van tradities”.

Ben nodigt daarom oud én jong, kenners én nieuwsgierigen, uit om op zondag 23 juni naar Orvelte te komen. “Samen moeten we dit mooie vrolijke stukje cultuur in stand houden toch?”

Meer informatie over de evenementen en festivals in Orvelte kunt u vinden op www.orvelte.net.

De Postjagers (Groningen)
De Stroomdalkapel (Vries)
De RÖHR-kapel (Ruinen)
Die Jungen Bläser (Promotiekapel KNMO)